Peste o suta de persoane s-au prezentat, recent, la examenul pentru cele 60 de posturi de agenti, scoase la concurs de Politia Comunitara Timisoara. Tentatia e mare, pentru ca salariile, echivalentul a circa 200 de euro lunar, sunt mai bune decat in alte domenii de activitate.
S-a dovedit, inca o data, ca prezenta la un examen nu reprezinta neaparat garantia promovarii acestuia. Dupa parcurgerea primelor lucrari, verdictul examinatorilor e sumbru: cele 60 de posturi libere nu vor fi ocupate dupa aceasta ultima testare.
Nici nu este de mirare, din moment ce majoritatea participantilor nu stiu cu exactitate ce inseamna, spre exemplu, autonomia locala sau ce prevede Legea administratiei publice locale.
Astfel, conform unui studios candidat la postul de agent, "Prevederile Legii 215/2001 privind legea administratiei locale cuprinde o serie de articole si aliniate, in care sunt stabilite legi privind ordinea publica, precum si sanctiunile care se aplica la constatarea contraventiilor si infractiunilor".
Si autonomia locala este subiect tabu pentru majoritatea aspirantilor la postul de agent comunitar.
"Prin autonomie locala capacitez realizarea, administrarea si pastrarea in stare de intrebuintare a bunurilor si valorilor cu valoare artistica, stiintifica, arheologica, istorica si a altor asemenea valori, precum pastrarea ordinii publice si curatenia judetului, orasului, comunei sau a unei institutii publice", a scris unul dintre candidati.
Altul, certat, printre altele, si cu limba romana, a scris ca: "prin autonomie publica care se desfasoara bine noi ne putem realiza multe din dorintele noastre. Administratia publica locala are un rol foarte bun in societatea noastra si pentru toate nivelurile de inteligenta care este in societate".