Angajatorii vor fi obligati sa ia masuri pentru protejarea salariatilor atunci cand, prin activitatea lor, acestia sunt expusi unor riscuri biologice determinate de bacterii, virusi, paraziti, ciuperci.
Guvernul a adoptat o HG potrivit careia angajatorul trebuie sa evite utilizarea unui agent biologic periculos, daca natura activitatii o permite, inlocuindu-l printr-un altul care, in functie de conditiile de utilizare, nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatatea lucratorilor. Tipurile de activitati profesionale care genereaza riscul contactarii unor agenti biologici vizate de actul normativ sunt: unele activitati in instalatii de eliminare a deseurilor, de epurare a apelor uzate, activitati in laboratoare clinice, veterinare si de diagnostic - excluzand laboratoarele microbiologice de diagnostic, in serviciile de sanatate, inclusiv in unitatile de izolare si examinare post-mortem, activitati in instalatiile de productie alimentara si cele in care exista contact cu animale si/sau produse de origine animala, unele activitati in agricultura. Potrivit actului normativ, care va intra in vigoare la 1 octombrie a.c., pentru toate activitatile care implica riscul contactarii unor agenti biologici angajatorul este obligat sa asigure conditiile corespunzatoare ca lucratorii sa nu serveasca masa si sa nu bea in zonele de lucru unde exista riscul de contaminare cu agenti biologici.
Totodata, acesta trebuie sa furnizeze lucratorilor imbracaminte de protectie adecvata sau alte tipuri de imbracaminte speciala adecvata si sa asigure lucratorilor spatii si instalatii igienico-sanitare adecvate, dotate inclusiv cu solutii/picaturi pentru ochi si/sau substante antiseptice pentru piele.
Angajatorii vor fi obligati sa ia masuri pentru protejarea salariatilor atunci cand, prin activitatea lor, acestia sunt expusi unor riscuri biologice determi