Tipul de ambalaj este esential atunci cand vorbim de sucuri naturale din fructe sau legume. Sensibilitatea mare la atacul bacteriilor, la lumina sau caldura limiteaza, in general, termenul de garantie al sucurilor naturale
la cateva zile.
Sistemul de ambalare aseptica permite prelungirea vietii sucurilor la aproximativ un an, fara a utiliza conservanti si fara a fi necesara refrigerarea produsului alimentar in timpul depozitarii.
Sucurile astfel ambalate trebuie tinute la frigider numai dupa ce au fost deschise.
Conform unui studiu realizat de Mercury Research in perioada decembrie 2005-ianuarie 2006, 80% dintre romani considera ca marca ideala de suc sau nectar este aceea care nu contine conservanti. Gustul apropiat de cel al fructelor este apreciat de 87% dintre respondenti.
Fructele sunt culese la momentul optim de coacere, apoi sunt stoarse prin presare mecanica. Concentratul de suc se obtine prin evaporarea apei din suc pana la 1/6 din volumul initial.
Mai departe, concentratul de suc este folosit de marii producatori la prepararea sucurilor, nectarurilor si a bauturilor racoritoare cu continut de suc mai mic de 25%.
Fara zahar sau indulcitori, ''sucurile 100%'' sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga apa, respectand proportia pe care aceasta a avut-o in suc inainte de evaporare. Astfel, sucurile contin 100% fruct si au consistenta si compozitia sucului proaspat stors.
Nectarurile contin intre 25 si 99% suc si sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga zahar sau indulcitori si uneori pulpa de fruct.
Lumina si oxigenul, dusmanii vitaminelor si mineralelor din sucurile naturale
Conform aceluiasi studiu, 61% dintre respondenti apreciaza nectarurile ca fiind o sursa importanta de vitamine.
Aproape 58% dintre consumatori considera nectarurile ca fiind sanato