Numarul batranilor peste 80 de ani va creste in multe tari cu 180% in urmatorii 45 de ani. Romania se apropie galopant de tendintele europene.
Europa imbatraneste datorita cresterii sperantei de viata. Chiar daca este inca departe de tarile occidentale, si Romania se incadreaza in aceeasi tendinta si o face intr-un ritm rapid. In 2050, expertii estimeaza ca romanii vor trai mai mult, in medie cu 10 ani barbatii si cu 7 ani femeile.
In paralel, in majoritatea tarilor europene, numarul locuitorilor scade: peste 45 de ani, vor fi cu 70.000 mai putini. Una dintre cele mai dramatice scaderi se inregistreaza in Romania: daca se mentine actualul nivel al natalitatii, vom ajunge in 2050 la mai putin de 16 milioane de locuitori.
Ce este de facut pentru a contracara efectele imbatranirii, cum poate fi stopata scaderea dramatica a populatiei Romaniei? Sunt intrebari la care raspund experti romani si internationali in domeniu.
O treime dintre europeni au peste 60 de ani
In ultimii 60 de ani, numarul europenilor trecuti de 60 de ani a crescut. Prin contrast, exista un declin semnificativ al numarului de nasteri in toata Europa. In perioada 1950-1955 erau peste 12 milioane de nasteri pe an, in timp ce intre 2000-2005 au fost doar 7,3 milioane de nasteri.
In consecinta, pana in 2050, in jur de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani. Numarul celor care vor trece de 80 de ani se asteapta sa creasca cu circa 180%, potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite.
In Germania populatia scade, in Franta creste
"Numarul din ce in ce mai mare al batranilor are consecinte economice, sociale majore si va afecta pensiile, sistemul de sanatate, contributiile la sistemele de protectie sociala si piata muncii", considera specialistii organizatiei europene The European Healthy Ageing