Marea majoritate a românilor se declară nemulţumiţi de veniturile pe care le au, jumătate sunt nemulţumiţi de starea de sănătate, în timp ce două treimi se declară nemulţumiţi de Marea majoritate a românilor se declară nemulţumiţi de veniturile pe care le au, jumătate sunt nemulţumiţi de starea de sănătate, în timp ce două treimi se declară nemulţumiţi de serviciu. Educaţia este încă asociată cu succesul în viaţă şi cu un statut social înalt, deşi numai 8% din cei 1.500 de repondenţi consideră că marile averi din România s-au făcut prin muncă. La baza construirii marilor averi au stat încălcarea legii şi sistemul de pile şi relaţii, cel puţin asta este percepţia a 70% din populaţie. La terminarea liceului, copiii sunt sfătuiţi de părinţi să-şi continue studiile, dar, dacă e să meargă la muncă, jumătate din părinţi îşi sfătuiesc copiii să muncească în străinătate.
Dacă aproape toţi românii sunt înscrişi la un medic de familie, pentru jumătate din cei care locuiesc în mediul rural medicul se află în altă localitate. Faţă de sistemul de sănătate, nemulţumirile sunt aproape unanime: sunt incriminate cozile la farmacii, lipsa medicamentelor compensate, aglomeraţia din cabinete. 80% din români sunt nemulţumiţi de furnizarea medicamentelor compensate, iar din spitale, numai un român din zece pleacă fără să aibă ceva de reproşat. Doar 6% din populaţie are asigurări medicale private, principalul motiv invocat fiind lipsa banilor. Din cei care apelează la medici, 40% dau şpagă, dar mai mult de jumătate o fac voluntar.
80% din populaţie nu vede efectele luptei împotriva corupţiei
Dacă lupta împotriva corupţiei a produs ceva efecte de imagine la Bruxelles, cetăţeanul obişnuit nu vede încă rezultatele. 80% din populaţie consideră că nivelul de corupţie a crescut sau a rămas la fel de când este la putere actualul guvern (ianuarie 2005). 15% din români s