a adăugat acesta.Un alt participant a reţinut din spusele preşedintelui un sentiment de nesiguranţă în privinţa guvernului irakian, în ce măsură acesta se dovedeşte sau nu capabil să a adăugat acesta.
Un alt participant a reţinut din spusele preşedintelui un sentiment de nesiguranţă în privinţa guvernului irakian, în ce măsură acesta se dovedeşte sau nu capabil să desfăşoare o activitate eficace. În general, preşedintele nu şi-a ascuns nemulţumirea că irakienii nu apreciază cum se cuvine sacrificiile făcute de America pentru ei, neputând înţelege cum un miting antiamerican organizat recent la Bagdad în sprijinul mişcării Hezbollah din Liban a atras peste 10.000 de şiiţi.
Dacă majoritatea participanţilor a dorit să-şi păstreze anonimatul, nu acesta a fost cazul politologului Eric Davis, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Rutgers, care s-a referit la gravele consecinţe pentru întreaga regiune, dacă Irakul se va scufunda în haos total şi se va scinda în mai multe entităţi etnice separate - şiite, sunnite şi kurde. "Cred că poporul american nu realizează îndelung efectul de domino pe care prăbuşirea Irakului în dezordine şi anarhie l-ar putea avea asupra Orientului Mijlociu şi a sistemului politic global", a spus el.
La graniţa cu Turcia şi Iranul, un nou posibil focar de conflict
O dovadă a acestor posibile consecinţe o constituie relatările de presă despre mişcările de trupe de la graniţa Turciei şi a Iranului cu zona nordică irakiană locuită de kurzi. În ultimele săptămâni, scrie trimisul special al ziarului britanic "Guardian", Turcia şi Iranul au trimis tancuri, tunuri şi mii de soldaţi la frontiera cu Irakul în ceea ce pare a fi un efort coordonat de a distruge bazele activiştilor kurzi care militează în favoarea unui Kurdistan independent, care să înglobeze şi regiunile locuite de populaţia kurdă din cele două ţări am