De origine romana, Peter Gross este decanul Facultatii de Jurnalism a Universitatii din Knoxville, Tennessee, si autorul volumelor "Mass-media si democratia" si "Colosul cu picioare de lut".
Ati urmarit cu atentie democratizarea mass-media romanesti de la revolutie pana acum. Cum vedeti tot acest scandal al "dosariadei", care tine prima pagina a ziarelor de luni incoace?
- Sunt doua lucruri distincte, democratizarea presei si prin presa si scandalul acesta. Scandalul tine de o problema veche, care nu s-a rezolvat in ultimii 16 ani. Ar fi trebuit rezolvata mai devreme, dar nu s-a intamplat asa pentru ca nimeni nu si-a asumat aceasta sarcina pana acum.
- Emil Constantinescu a candidat totusi pe aceasta platforma, iar acum e nemultumit...
- Da, aceasta a fost platforma lui. Dar ce a facut dupa ce a castigat alegerile? Nu foarte mult. Cel putin nu in aceasta privinta. Dar nu numai in Romania a ramas nerezolvata aceasta problema, ci si in alte tari din Europa de Est. Aceasta e problema cu incheierea unei ere care trebuie facuta chiar atunci cand se sfarseste.
Din pacate nu s-a facut in '89, nici in '90, cand ar fi fost momentul pentru un proces Nurnberg al comunismului. Tine de moralitate si face parte din istoria Romaniei. E necesara o transparenta care inca nu este evidenta in istoria comunismului roman.
Insa parerea mea este ca in momentul de fata nu trebuie sa fie o chestiune care trebuie rezolvata pentru a pedepsi pe cineva, e prea tarziu pentru asa ceva.
- Bun, dar exact asta se intampla cu Mona Musca, a fost exclusa din PNL si ar putea fi chiar sanctionata penal pentru ca pana acum a declarat pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea.
- Da, asta e altceva. Daca a declarat asa ceva, legea e lege si trebuie sa suporte consecintele. Dar, pe de alta parte, daca cineva a fost implicat in era com