In Romania, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical, la iesirea din spitale, in anul 2004, aproape s-a dublat fata de 1999, ajungand la aproape 1.100 de bolnavi la suta de mii de locuitori, conform unor statistici recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta cifra pozitioneaza tara noastra pe locul trei, dupa Estonia - cu 2.019 cazuri la suta de mii de locuitori - si Slovacia - cu 1.485 cazuri la suta de mii de locuitori, intr-un ''clasament'' care include 23 de tari europene.
''In realitate, insa, numarul celor afectati psihic pare sa fie cu mult mai mare, aceste date reflectand numai cazurile efectiv inregistrate in unitatile spitalicesti. Observatii directe indica faptul ca o buna parte a populatiei romanesti sufera astazi de tulburari afective, comportamentale sau chiar de boli psihice grave, de la cele usoare si mai putin vizibile la cele mai severe, de la mai cunoscutele depresii si atacuri de panica, la diferite forme de psihoze'', afirma reprezentantii Federatiei Romane de Psihoterapie (FRP).
Cu toate acestea, numai sub un sfert dintre cei afectati se trateaza, dupa cum estimeaza mai multi specialisti romani. In orasele mari, ''numai circa 30% dintre pacientii cu afectiuni psihice isi recunosc sau le sunt recunoscute problemele si folosesc tratamente medicamentoase, doar in jur de 0,5% se trateaza prin psihoterapie si 0,3%, prin ambele metode''. In restul tarii, situatia ''apare a fi si mai dezastruoasa'', specialistii estimand ca numai 10% dintre pacientii cu afectiuni psihice se trateaza cu medicamente, iar prin psihoterapie doar 0,001%.
Psihoterapia, o solutie pentru reducerea cheltuielilor medicale?!
''Din ce in ce mai multi oameni de pe tot globul apeleaza la tratamentele de tip psihoterapeutic, si pentru ca acestea sunt receptionate ca avand un raport costuri/rezultate mult