Salina Cacica este, alaturi de manastirile ctitorite de Stefan cel Mare, una dintre atractiile Bucovinei. Locul s-a dezvoltat datorita implicarii minerilor din Polonia.
Bucovina nu inseamna doar manastirile lui Stefan cel Mare, obiceiuri si fete frumoase. Ascunsa printre colinele de langa Gura Humorului, comuna Cacica reprezinta una dintre cele mai cautate locuri din judetul Suceava. Numai ca locul este doar un "separeu" al localnicilor, fiind foarte putin cunoscuta de turistii din restul tarii.
ECONOMIE. Pentru a ajunge la fata locului, ai mai multe variante. Din Suceava, pe drumul ce merge spre Vatra Dornei, cu cativa kilometri inainte de Gura Humorului, se face la dreapta catre Radauti. Pe acest drum, dupa vreo zece minute de mers, apare localitatea Cacica. La salina se ajunge foarte usor. Trebuie doar sa te ghidezi dupa indicatoare, pana cand dai de Catedrala Catolica purtand hramul "Ridicarea la Cer a Sfintei Maria". Peste drum este curtea fostei exploatari miniere, aflata acum in proces de ecologizare. Indiferent de ziua in care ajungi aici, in curte va fi la fel de pustiu. Procedeul de extractie s-a modificat de cativa ani. Din mina este scoasa o saramura care ajunge prin conducta tocmai la Partesti, unde, in urma unui proces de cristalizare, devine solida.
GHID. Undeva, in fundul curtii, este o cladire veche pe care scrie put. De acolo se pleaca in mina. In holul de la intrare, peretii sunt tapetati cu afise in polona. Este cel mai clar semn ca neamul lui Sobieski a trecut pe aici, contribuind la dezvoltarea economica a zonei. Ghidul iti explica insa cate ceva din istoria locului, dupa care te avertizeaza ca trebuie sa ai mare grija la cele aproape 200 de trepte pe care le cobori. Mina Cacica este singura din tara noastra ale carei galerii au fost sapate manual, fara ca muncitorii sa foloseasca vreun utilaj.
Salina Cacica este,