Recent, dezvaluirile ZIUA privind compania franceza Beaufor Ipsen International cuprindeau o lista de personalitati din lumea medicala clujeana care au beneficiat de numeroase avantaje materiale, in schimbul promovarii produselor respectivei societati.
Florin Stamatian, seful Directiei de Sanatate Publica Cluj recunoaste ca societatea, ca de altfel majoritatea companiilor specializate, forteaza nota, in momentul in care vrea sa-si vanda produsele. Totusi, el precizeaza ca, atata timp cat banii se dau medicilor pe baza unor contracte de sponsorizare si sunt trecuti in contabilitatea firmei, nu se poate vorbi despre nici o ilegalitate.
Numele companiei Beaufor Ipsen International a fost asociat cu directorul Institutului Oncologic Nicolae Chiricuta, Alexandru Irimie, care, interesat sa faca economii, a ales de pe lista produselor societatii medicamentul Diphereline, in loc de Zoladex, pentru cancerul de prostata. Mai mult, Irimie s-a aratat cooperant, in conditiile in care firma i-ar putea ajuta spitalul.
Pe lista societatii mai figureaza, printre altii, numele profesorului Ciuleanu, tot de la Institutul Oncologic, Nicolae Costin, Ioan Marginean sau Rodica Pop, medici care apar cu sponsorizari unice. In afara de acestia, lista mai cuprinde medici de familie, aflati in evidentele societatii, deoarece sunt antrenati sa prescrie medicamentele produse de respectiva companie.
Majoritatea personalitatilor clujene au declarat ca peste tot in lume exista practica sponsorizarii de manifestari stiintifice sau participarii la acestea. Totodata, se platesc studii referitoare la unele produse, cu ocazia diferitelor simpozioane.
Din profit, fiecare societate comerciala are dreptul sa faca sponsorizari, asa-i si in fotbal, in cazul concertelor sau a altor activitati, chi