Cel mai important festival pentru minoritati din Bazinul Carpatic a fost organizat de ansamblul folcloric Szarkal?b din Cluj-Napoca si fundatia bibliotecara Heltai Gaspar, institutie civica deschisa a comunitatii maghiare din Transilvania, care sprijina atat pastrarea si dezvoltarea valorilor culturii traditionale, cat si dezvoltarea relatiilor de schimb cultural intre minoritatile etnice din
Europa. Fundatia si-a inceput activitatea in 1992, oferind un model de auto-organizare culturala a comunitatii maghiare din Transilvania.
La editia din acest an a festivalului Sfantul Stefan au participat 380 de invitati, care compun 14 ansambluri folclorice din 7 tari si 300 de coparticipanti locali. Spectacolele, la care au participat peste 8000 de spectatori, s-au desfasurat in Cluj si in alte 7 localitati din judet: Huedin, Sancrai, Baciu, Vlaha, Macau, Luncani si Gheorgheni.
La Vlaha, parada costumelor populare a debutat cu prezentarea, de catre 3 calareti, a drapelurilor Romaniei, Ungariei si Uniunii Europene. Desi circulatia nu a fost intrerupta, invitatii au dansat pe drumurile satului, spre surprinderea soferilor aflati in trecere.
Seara a fost deschisa de ansamblul folcloric Szarkalab, coorganizator al festivalului, grup infiintat in 1995, in cadrul Liceului Apaczai Csere Janos din Cluj. Acestia au prezentat jocuri ardelenesti in forma lor originala, fara a le prelucra intr-o forma de dans teatralizat.
Ansamblul din Micherec (Ungaria), infiintat in 1949, a interpretat cantece si dansuri populare romanesti din regiunea ungara. S-au remarcat, ca in fiecare an, prin virtuozitatea executiei, si dansatorii Ansamblulul Dor Transilvan.
Alt participant a fost ansamblul Maroknyi, apartinand societatii culturale Petofi Sandor, singura institut