Traim o dosariada a vietii politice romanesti care face sa tasneasa din arhivele secrete unul din marile adevaruri ale revolutiei si anume ca in decembrie 1989 simbioza securitate - nomenclatura
s-a rupt in doua: o parte a preluat puterea si cealalta parte s-a raspandit in randurile opozitiei.
Cand am facut aceasta afirmatie, mi s-a obiectat ca nu am dovezi. Iata, acum apar zi de zi dovezile acestui fapt istoric.
Nu ma mira deloc ca PSD, in frunte cu "fondatorul" sau Ion Iliescu, considera ca desecretizarea ofiterilor politici constituie o "vanatoare de vrajitoare" care genereaza isterie politica. Timp de 16 ani s-a straduit cu toata puterea ca aceste arhive sa ramana pecetluite in pivnitele serviciilor de informatii sub pretextul ca scoaterea lor la lumina primejduieste siguranta nationala. Dupa cum nu ma mira ca primele liste de informatori si turnatori cuprind nume din toate partidele politice. Si suntem abia la inceput. Figura centrala a acestei operatiuni, autorul legii deconspirarii Securitatii si membru al Colegiului CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu prevede ca operatia ar putea dura peste zece ani. Doar e vorba de milioane de dosare.
Ce efecte va avea asupra vietii politice romanesti?
In linii mari va avea loc o curatire a clasei politice, dar nu totala, deoarece vor ramane niste pozitii ?arici?, care vor cauta sa supravietuiasca.
In privinta efectelor punctuale e prematur sa profetizam. In prima etapa, adica pana la 1 ianuarie 2007, vom fi nevoiti sa defilam cu legislatura existenta, inclusiv guvernul existent. Dar dupa 1 ianuarie se vor declansa unele miscari politice care vor capata consistenta numai in cazul unor alegeri anticipate. Decizia capitala depinde de Cotroceni pentru ca de asta data Traian Basescu va fi eliberat de constrangerile integrarii in Uniunea Europeana. Va trebui insa sa cantareasca atent sansele ele