Vinete pane cu multe condimente.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 1/2 lingurita boabe de coriandru, 1 lingurita paprica (boia), 1/2 lingurita piper rosu de Cayenne, 100 g faina, 100 g zeamil, 15 cl bere, 15 g praf de copt, 1 galbenus, ulei pentru prajit, sare grunjoasa, sare normala.
Mod de preparare:
Amestecati bine, intr-un castron, faina si zeamilul cu praful de copt, berea, galbenusul, sarea si 10 cl de apa. Acoperiti vasul cu folie de plastic si dati-l cel putin o ora la frigider.
Spalati vinetele, indepartati extremitatile si taiati-le, apoi, rondele groase de 3 mm. Pudrati-le cu sare grunjoasa si lasati-le sa zemuiasca 15 minute. Zvantati-le cu hartie absorbanta, presarati peste ele condimentele si asezati-le una peste alta, doua cate doua.
Incingeti uleiul, dati prin aluatul preparat anterior cate 2 felii lipite si prajiti-le - cate un minut pe fiecare parte - in uleiul incins. Lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta si sarati-le. Procedati la fel pana ce le prajiti pe toate si tineti-le la cald pana cand le serviti (in gura cuptorului incins).
Serviti vinetele calde cu un sos de menta, pe care-l preparati amestecand 200 g iaurt, 50 g de menta proaspata taiata marunt, 1 varf de cutit de chimen macinat si zeama unei jumatati de lamaie.
Crema dubla de castraveti cu verdeata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti, 100 g ansoa (marinata), 1/2 lamaie, 1 iaurt natural, 10 cl smantana groasa, 100 g branza Feta (sau telemea), 8 fire de marar, 8 fire de menta, 10 cl ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati castravetii de coaja, taiati-i mai intai in doua, pe lung, indepartati semintele si taiati miezul bucatele. Puneti-i intr-o strecuratoare, presarati-i cu sare si lasati-i o ora sa zemuiasca.
Treceti repede bucatile de castraveti sub jetul de apa s