"GULERELE ALBE" LA AREST In perioada aprilie-septembrie 1945, la Caracal au ajuns primele loturi de detinuti politici din Romania postbelica. Aici au fost inchisi "agentii hitlerismului", epurati din administratie.
Dupa 23 august 1944, noile autoritati "democratice" au "proclamat" ca s-a incheiat cu lagarele de detinuti politici, odata cu eliberarea comunistilor din detentie. Insa la scurt timp acestea au fost repopulate cu prizonieri germani, dar si cu "agentii fascismului" din perioada guvernarii Antonescu.
"FASCISTII", IN LAGARE! Conventia de Armistitiu semnata de Guvernul roman cu Natiunile Unite la 12 septembrie 1944 prevedea arestarea functionarilor care contribuisera la crimele de razboi din perioada razboiului in Est. La 22 decembrie 1944, guvernul Radescu a dat dispozitii privind epurarea acestora, precum si a legionarilor. Presa controlata de Partidul comunist a initiat imediat o campanie de demascare a "epurabililor" in toate judetele tarii. Abia dupa instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, s-au luat masuri concrete privind arestarea "agentilor lui Antonescu". In aprilie 1945 la Slobozia si Caracal au fost organizate lagare pentru functionarii "epurati" din administratie si pentru legionari. In privinta legionarilor, "selectia" nu a ridicat probleme, deoarece Politia si Siguranta aveau evidente bine puse la punct privind numarul lor. Insa desemnarea "functionarilor fascisti" s-a facut cel mai adesea arbitrar. In numeroase ocazii, razbunarile personale au contribuit la "popularea" lagarelor, prin denunturi.
Cel mai important lagar unde au ajuns functionarii epurati din administratie a fost cel de la Caracal. Acesta nu se afla chiar in oras, ci in comuna Romula, din apropiere. In perioada razboiului in Est "gazduise" prizonieri rusi, iar dupa 23 august 1944 fusesera adusi prizonieri germani si maghiari. Conditiile de la Caracal