Dosariada Romaniei a ajuns la faza "Oameni din Sport". Persoane care stiu ce vorbesc ne avertizeaza ca politia secreta a lui Ceausescu a avut colaboratori sportivi importanti si ca, in viitorul apropiat, "vor cadea statui".
Cum, in sport, statui la figurat nu au decat o mana de oameni, cativa fotbalisti, canotori, tenismani si gimnaste, te si sperii la gandul ca vom ramane la categoria "Mari Romani" doar cu Bula, Zmeul cel Rau sau yoghinul Gregorian Bivolaru. Pana acum nimeni n-a facut o estimare a numarului turnatorilor in trening ca sa vedem despre ce vorbim, dar ne poate ajuta o comparatie a R.
S.R. cu Republica Democrata Germana.
Conform cercetarilor efectuate de specialistul in stiinte sportive Giselher Spitzer, 66 de sportivi si oficiali ai lotului national al RDG erau activi ca informatori in cursul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972, executand diferite misiuni care nu aveau de-a face numai cu sportul. Cei 66 reprezentau cam 10 la suta din lotul national al tarii prietene din lagarul socialist.
In timp, proportia informatorilor din lotul RDG a crescut mereu. La Montreal ajunsesera 14 la suta din lot, la JO de la Lake Placid din 1980 - 20 la suta, iar la Sarajevo - un sportiv din patru era un agent sau colaborator al STASI, temuta politie secreta est-germana. Una peste alta, Spitzer considera ca in cadrul asociatiilor sportive din RDG activau cam 3.000 de spioni STASI.
Din acest motiv putem considera linistiti ca am avut si noi cel putin o mie-doua de sportivi cu "ochi albastri".
Cifra e mare si are un potential imens de a genera un sir nesfarsit de scandaluri. De aceea, e util de la inceput sa definim sintagma "informator al Securitatii". Un filozof care n-a colaborat cu organele, dar putea sa calatoreasca in strainatate l-a definit ca fiind un om care livreaza voluntar sau la cerere infor