(Foto: )
Potrivit calculelor prezentate, daca in iarna 2005-2006, in medie, un apartament din Ploiesti a consumat 6 gigacalorii, reiese in urma inmultirii cu pretul de atunci al gigacaloriei (107,5 de lei noi) ca s-a platit in total un pret de 645 lei noi.
Potrivit producatorilor de centrale termice, pentru producerea unei gigacalorii o astfel de instalatie consuma 135 metri cubi de gaze naturale, ajungindu-se la un consum mediu anual de 810 metri cubi. Faca spune ca avind in vedere scumpirea cu 8 % a gazelor, se va ajunge la un tarif de 1,14 lei/ metrul cub si in consecinta la cheltuieli anuale de 923,4 de lei noi.
Totodata, proprietarii de centrale termice de apartament trebuie sa mai ia in calcul si cheltuielile pe care le vor suporta pentru respectarea cerintelor prevazute de normele europene in cazul acestui sistem de incalzire (incheierea obligatoriu a unui contract cu o firma autorizata de service, expertizare ISCIR obtinuta o data la doi ani si respectarea conditiilor de protectie a mediului prin masurarea emisiilor de noxe).
Noile modificari aduse legislatiei privind energia termica spun ca un bloc de locuinte va trebui obligatoriu sa aiba o singura sursa de energie, fapt ce va provoca numeroase scandaluri in asociatiile de proprietari ploiestene.
La momentul actual, numarul posesorilor de centrale termice este net inferior celor racordate la reteaua de incalzire a orasului, asa incat este greu de presupus ca acestia din urma vor renunta la sistemele lor in favoarea “centralistilor”. Directorul Faca este insa convins ca proprietarii de centrale vor renunta la ele.
“Trebuie sa asteptam normele metodologice ale legii pentru a vedea exact modalitatea de aplicare, dar eu cred ca posesorii de centrale termice vor renunta treptat la ele, pentru