EXTERMINAREA ELITELOR Copiind intocmai modelul Uniunii Sovietice, felurite categorii ale "dusmanilor de clasa" au luat drumul inchisorilor.
Conform teoriei marxiste, "motorul istoriei este lupta de clasa". Marx prezentase istoria omenirii ca o permanenta lupta intre "clasa exploatatoare" si "clasa exploatata". Aceasta situatie conflictuala nu avea cum sa dispara o data cu instalarea socialismului, ci dimpotriva. Generatii intregi au invatat la scoala ca, o data cu "marsul glorios al omenirii spre comunism", "lupta de clasa se ascute", deoarece exploatatorii sau dusmanii de clasa nu vor sa cedeze teren. Transpunerea in practica a acestor fantezii intelectuale a fost posibila o data cu instalarea comunismului in Rusia tarilor. Anihilarea "dusmanilor" nu s-a lasat prea mult asteptata. Confruntati cu realitatile unei Rusii inapoiate, Lenin si Stalin au teoretizat din mers, orice forma de opozitie trebuind sa-si gaseasca o justificare in dogma comunista. Modelul aplicat in URSS a fost apoi exportat in tarile Europei de Est.
"FASCISTI" SI "SPECULANTI". In virtutea Conventiei de Armistitiu dintre Romania si Natiunile Unite, semnata la 12 septembrie 1944, autoritatile de la Bucuresti trebuiau sa aresteze si sa judece "persoane acuzate de crime de razboi" si totodata "sa dizolve imediat toate organizatiile prohitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul romanesc, atat cele politice, militare sau paramiltare, cat si orice alte organizatii care duc propaganda ostila Natiunilor Unite si in special Uniunii Sovietice". Cei care se incadrau cu brio in cele prevazute de conventie erau adeptii Miscarii Legionare.
Ca si in alte state invinse, inca din 1944 s-a trecut la epurarea din institutiile statului a tuturor celor care sustinusera prin fapte sau vorbe regimul de dictatura militara instituit de Ion Antonescu. Ministerul Justitiei, condus pe atunci de comunistu