Saptamana trecuta cele mai cunoscute monede pentru romani, euro si dolarul, au avut evolutii diferite. Daca moneda americana a inregistrat oscilatii, datorate parcursului paritatii euro/dolar pe pietele internationale, moenda unica a fost deosebit de stabila.
Dolarul american a fluctuat intr-un culoar de circa doi bani, mentinandu-se in jurul pragului de 2,75 lei, dupa ce la sfarsitul lui iulie el se afla peste nivelul de 2,8 lei.
Cursul mediu al euro a fluctuat intr-un culoar de circa jumatate de ban, mentinandu-se in apropierea pragului de 3,52 lei, dupa ce acum doua saptamani se parea ca moneda unica va scadea spre 3,5 lei. Stabilitatea raportului euro/leu s-a datorat echilibrarii raportului dintre cerere si oferta, la aceasta contribuind intrarile mari de cash la casele de schimb, unde s-au inghesuit romanii care muncesc in strainatate. Cu toate acestea trebuie remarcat volumul de tranzactionare zilnic, care se situeaza in jurul pragului de 800 milioane euro.
Vinerea trecuta euro a deschis sedinta la 3,52 – 3,5250 lei, peste valorile de la inchiderea din sedinta precedenta. A urmat o apreciere la 3,5320 – 3,5370 lei, dupa care a urmat o scadere la la 3,5250 – 3,5300 lei, ultimele tranzactii realizandu-se la 3,5240 – 3,5290 lei.
Pe piata monetara, dobanzile la o zi au scazut saptamana trecuta de la 8 – 9% la 1,5 – 3,5% datorita excesului de lichiditate aparut dupa ce a ajuns la scadenta un depozit atras de BNR de la banci in valoare de 5,1 miliarde de lei. Pe de alta parte, ne aflam la sfarsitul perioadei de constituire de catre banci a rezervelor minime obligatorii, care au adus la inceputul lunii dobanzile la valori de 14 – 16%. O crestere a dobanzilor la o zi, la 8 – 9%, este asteptata pentru finalul acestei saptamani.
Saptamana trecuta cele mai cunoscute monede pentru romani, euro si dolarul, au avut evolutii diferite. Daca