Medicii avertizează că microtoxinele chimice din legume şi fructe atacă ficatul şi pot duce la ciroze."Doza face otrava", spun specialiştii, cu alte cuvinte, nerespectarea concentraţiilor Medicii avertizează că microtoxinele chimice din legume şi fructe atacă ficatul şi pot duce la ciroze.
"Doza face otrava", spun specialiştii, cu alte cuvinte, nerespectarea concentraţiilor admise la chimizare duce la efecte dăunătoare sănătăţii. În plus, vânzătorii de la tarabă udă produsele cu apă amestecată cu azotaţi, crescând toxicitatea. Cumpărătorii se plâng că fructele şi legumele şi-au pierdut gustul, că sunt apoase şi aţoase. Protecţia Consumatorului, în caz că ar fi sesizată, poate recupera banii sau confisca marfa, dar nu controlează dozarea. Nici Ministerul Agriculturii nu se chinuie să naturalizeze producţiile. Iar cultivatorii nu au de ce să renunţe la doparea legumelor pentru că scad timpul de coacere şi cresc profitul.
Fermierul român încearcă să scoată profit din cantitate, fără să încerce să ridice calitatea produselor. Seminţele autohtone sunt expirate şi nu mai au toate calităţile genetice necesare pentru a produce legume bune. Calitatea lor trebuie revigorată constant şi verificată anual. şi pământul este epuizat de culturile intensive. Rotaţia culturilor sau înlocuirea cu plante formatoare de pământ, cum este lucerna, nu se mai face. "Modificările climatice, amestecarea soiurilor de legume şi lipsa reglementărilor în domeniu care permite o producţie la nimereală sunt în detrimentul consumatorului", explică prof. univ. dr. Mihai Berca, preşedinte al Corpului Agronomic din România. Pentru a drege rezultatul, unii folosesc seminţe de import şi de aici ies hibrizi care în afara aspectului nu sunt ce ar trebui. Nu au consistenţă, nu au gust şi nu sunt naturale. Cea mai gravă problemă este coacerea forţată. "Îngrăşământul de grajd nu se mai foloseşte. Om