Exista o Romanie pitoreasca, o Romanie crestina, una culta sau sportiva. Dar exista si o Romanie dezgustatoare, imorala, tenebroasa.
Recenta hotarare a Csat de desecretizare a dosarelor colaboratorilor Securitatii a permis ridicarea valului asupra ultimei Romanii, al carei chip hidos a fost surprins (intuit) in amploarea lui. Cele cateva dosare, dezvaluite de Cnsas, au aratat ca nu a existat patura sociala sau categorie profesionala care sa nu fi contribuit la acea oribila actiune umana, cea a "turnarii" celuilalt, a spionarii aproapelui, ruda sau prieten, simplu coleg de munca, colaborator intamplator. Ei si, vor zice scepticii, statul are nevoie, oriunde si oricare ar fi el, sa fie informat asupra celor ce ar putea atenta la siguranta sa. Iar statul totalitar, cu atat mai mult. In plus, pentru statul comunist, turnatoria era o cale de asigurare a carierei, a minimului confort, a superioritatii fata de "turma". Spatiul de fata nu ne permite sa prezentam monstruoasa perspectiva de popor de roboti pe care "partidul" si "bratul sau inarmat" Securitatea ne-o pregateau. Rasturnarea comunismului a gasit societatea romaneasca aproape pervertita, incapabila sa-si regaseasca civilitatea, atitudinea democratica, libertatea si respectul pentru celalalt, legalismul.
S-a spus ca evenimentele din 1989 au reprezentat o "revolutie furata". Intr-adevar, rasturnarea comunismului a dus la o relaxare a controlului etatist asupra societatii, la promovarea unei noi generatii de conducatori, la schimbarea decorului. Cine cunostea organizarea nomenclaturii comuniste a putut constata cu uimire ca, dupa eliminarea clanului ceausist si a celor mai compromise unelte ale lui, in fata au fost impinsi activistii de rang secund, colaboratorii discreti ai "partidului" si Securitatii, aventurierii ridicati de evenimente. Cu acesti oameni plasati in structurile puterii, cu o administ