Dupa o scurta escapada, la sfarsitul lui iulie, sub pragul de 1,26 dolari euro a reinceput sa creasca, atingand in prima decada a acestei luni un maxim de 1,2911 dolari.
Trebuie remarcat faptul ca anul acesta moneda unica nu a reusit sa se instaleze stabil peste 1,29 dolari. Odata atins acest prag, ordinele de vanzare au inundat piata, existand zile in care pierderile imediate au fost si de doi centi americani.
Saptamana trecuta paritatea a fluctuat intre un minim de 1,2711 si un maxim de 1,2888 dolari, vineri cotatiile fiind cuprinse intre 1,2784 si 1,2843 dolari.
Stabilizarea euro la pragul de 1,28 dolari este consecinta mentinerii de catre Fed a dobanzii de baza americana la 5,25%, nivel anticipat si pentru septembrie, dupa ce a fost anuntat indicele preturilor de productie americane pe luna iulie, care a crescut cu doar 0,1% fata de luna precedenta, in timp ce analistii prognozau o majorare de 0,4%. Politica de majorare a dobanzii de catre Fed, care a crescut de la 1%, in iunie 2004, are in vedere exact temperarea fenomenului inflationist. Evenimentul saptamanii l-a reprezentat insa aprecierea joia trecuta a yuanului cu 0,25% fata de dolar, cel mai important avans zilnic atins dupa reevaluarea din iulie 2005, dupa ce Banca Centrala a Chinei a anuntat a doua majorare din acest an a dobanzii de baza, care a crescut cu 6,12%. Decizia a fost luata din dorinta de a reduce supraincalzirea economiei chineze care se asteapta sa creasca cu peste 11%, pe fondul majorarii investitiilor cu peste 30% in primele sapte luni ale acestui an. In ceea ce priveste paritatea dintre euro si yen, aceasta a atins vinerea trecuta un nou maxim istoric de 148,92 yeni.
Dupa o scurta escapada, la sfarsitul lui iulie, sub pragul de 1,26 dolari euro a reinceput sa creasca, atingand in prima decada a acestei luni un maxim de 1,2911 dolari.
Trebuie remarcat faptul c