administratorilor de fonduri de vânătoare au fost de 57 milioane de lei.Oficialii Ministerului Agriculturii susţin că gripa aviară a fost principalul motiv pentru aceste pierderi. "Fondurile de administratorilor de fonduri de vânătoare au fost de 57 milioane de lei.
Oficialii Ministerului Agriculturii susţin că gripa aviară a fost principalul motiv pentru aceste pierderi. "Fondurile de vânătoare din judeţele afectate au pierdut contractele cu vânătorii străini, în condiţiile în care cheltuiesc sume importante pentru hrană, întreţinerea instalaţiilor de vânătoare, patrulări…", explică Mihai Găşpărel, directorul Direcţiei de Control Silvic şi Cinegetic.
La anul, recoltă bogată de urşi
Sezonul de vânătoare la urşi începe la 15 septembrie şi, pentru 2006-2007, Ministerul Mediului a propus recoltarea a 300 de exemplare de urs, cu 50 de exemplare mai mult ca anul trecut, dintr-un efectiv evaluat la 7.352 de exemplare. Anul trecut, evaluările vorbeau de 6.710 urşi. În condiţiile în care sporul natural este în jur de 4%, rezultă că aproape 400 de urşi au apărut în plus, în statistici. Evaluările vânatului au însă o marjă de eroare semnificativă, explică oficialii Ministerului Agriculturii, de care nu îţi poţi da seama decât când îi împuşti pe toţi. De exemplu, într-un stat nordic care îşi propusese să împuşte toţi căpriorii - 4.000 - oficialii au realizat la finalizarea operaţiunii că împuşcaseră 11.000. Pe lângă urşi, în sezonul următor, dintre speciile protejate se mai pot recolta 500 de lupi (din 4.412 exemplare), 120 râşi (din 2.136) şi 500 exemplare de pisică sălbatică (din 9.855). La urşi, cota de recoltare nu se realizează în general decât în proporţie de 60%. Sezonul trecut au fost vânaţi în România 174 de urşi, deşi cota a fost de 250, în principal pentru că sezonul de vânătoare la urşi a fost scurt - numai în iarnă, de regulă e şi primăv