dar şi de termenul redus, de circa un an, de recuperare a investiţiei, care pleacă de la 150.000 de euro per unitate. În acelaşi timp, numărul celor care lucrează în sector a crescut în dar şi de termenul redus, de circa un an, de recuperare a investiţiei, care pleacă de la 150.000 de euro per unitate. În acelaşi timp, numărul celor care lucrează în sector a crescut în ultimul an cu 10%, depăşind 200.000 de salariaţi, dar nu fără a se înregistra pobleme precum (ne)plata orelor suplimentare. Sindicatele din bănci se aşteaptă la saturarea pieţei în doi ani, când sunt posibile astfel restructurări importante.
Băncile din România continuă să raporteze profituri în creştere şi să-şi consolideze prezenţa teritorială la tot pasul. Direcţiile de dezvoltare se bazează pe potenţialul de creştere în toate zonele, de la marile aglomerări urbane până la oraşele mici şi chiar mediul rural, pornind de la gradul mic de intermediere financiară în România.
Piaţa se va satura în doi ani
Statisticile arată însă o diminuare de peste 18% a câştigului salarial mediu din sistemul bancar, până la 2.641 lei, în luna iunie a.c. faţă de mai 2006. Salariile angajaţilor din sectorul bancar însă nu au scăzut efectiv, declară Constantin Paraschiv, liderul federaţiei sindicale din bănci şi asigurări. El explică situaţia prin creşterea numărului de angajaţi plătiţi cu salarii de 600-700 RON pe lună, odată cu dezvoltarea reţelei de unităţi. Dezvoltarea reţelei ridică însă probleme salariaţilor, cel puţin în ceea ce priveşte programul de lucru. "Orele suplimentare sunt foarte greu plătite", spune Constantin Paraschiv, care a anunţat că membrii sindicatului vor ieşi în stradă, în luna septembrie, dacă această problemă nu se rezolvă. Tot legat de programul de muncă este şi creşterea numărului de "divorţuri" în rândul salariaţilor băncilor. "Ce ne îngrijorează este că, deschiz