Temperaturile extrem de ridicate si seceta acuta si prelungita, inregistrate in ultimele saptamini, pun in pericol recolta de toamna. Fermierii din mai multe zone ale judetului trimit semnale de alarma cum ca porumbul, floarea soarelui si soia sufera vizibil din cauza lipsei de apa, iar daca in citeva zile nu va ploua, cultura va fi total compromisa pe suprafete mari.
In multe zone ale judetului - precum Dudesti, Ciocile, Ianca, Racovita, Gradistea si Zavoaia, respectiv zonele incadrate pe treptele superioare de udare, departe de sursa de apa (Dunarea) - situatia este de-a dreptul dramatica. Producatorii agricoli sint revoltati si se tem ca intregul efort depus din primavara si pina acum a fost in zadar. Precipitatiile cazute pe parcursul intregii veri au fost insuficiente, deficitul de apa in sol a atins limite extreme, dar, pentru ca irigatiile au devenit un lux, atit sint de scumpe, si pentru ca nu sint indeplinte conditiile prevazute de legile imbunatatirilor funciare, sistemul nu a fost pus in functiune.
Mai putin de 70.000 de hectare udate
Ultima situatie operativa a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare - ANIF arata ca de la declansarea campaniei de irigatii 2006 (in luna aprilie) si pina in prezent, la nivelul judetului Braila au fost udate 69.205 ha. Pe 50.000 ha s-a aplicat numai udarea I iar pe 19.200 ha, udarea I si II. Avind in vedere temperaturile ridicate din aceasta vara, specialistii considera ca suprafete irigate sint extrem de mici si mult sub posibilitatile judetului, in conditiile in care la cererea fermierilor ANIF ar putea sa irige, fara efort, peste 230.000 ha. "Da, s-a irigat putin anul acesta avind in vedere conditiile meteo. Avem insa zone intinse in care sistemul nici nu a fost pus in functiune. Pe de o parte din cauza pretului foarte mare la care a ajuns apa pentru iriga