Povestea lui Ioan Bojani a facut inconjurul lumii dupa ce a aparut in "International Herald Tribune".
Dupa o serie de tragedii in familie si o condamnare - zice el - nedreapta primita in Romania, barbatul cerseste acum in centrul Parisului, locuieste intr-un microbuz dezafectat si isi gateste in aer liber, la foc de tabara. Intre timp, asteapta ca instanta CEDO de la Strasbourg sa condamne statul roman pentru chinurile pe care i le-ar fi provocat.
O viata, subiect de roman
Fost angajat la Distrigaz si apoi patron langa Arad, Ioan Bojani este unul dintre multii cersetori din Paris care implora mila calatorilor cu metroul. O zi obisnuita de "lucru" incepe pentru el dimineata, la ora 9.00. Din acel moment, incremeneste cu precizie de ceasornic pe scarile unei intrari in subteran, in apropiere de cladirea Operei.
Recuzita de care se foloseste il scoate din tipar: Julieta, un iepuras alb, cateva fire de verdeata pentru animal, asezate pe o bucata de ziar romanesc si un carucior de cumparaturi. Din punct de vedere contabil, toate insumeaza averea integrala a romanului fugit din tara. In jurul pranzului, cersitul ii majoreaza capitalul cu 10, pana la 19 euro, in functie de noroc.
Intors "acasa", in microbuzul sau, nu are electricitate, merge aproape un kilometru pentru a lua apa in sticle si strange lemne din padure pentru a-si putea gati. Fara forme legale, fara venituri fixe si coplesit de mizeria vietii pe care o traieste, Ioan Bojani ar fi doar unul dintre multele cazuri de rezidenti ilegali din Franta. Povestea lui are insa mai multe de spus. Reporterului IHT i-a declarat senin ca viata sa "ar putea fi subiectul unui roman".
Familia distrusa
Nu demult, Bojani zice ca avea in subordine 70 de angajati la Distrigaz, in localitatea Vladimirescu de langa Arad. Nu demult, avea trei fete, o sotie si un apartament cu trei camere, se lauda ca