CNSAS incepe astazi audierile celor care au colaborat cu Securitatea.
Incepand de azi, parlamentarii din Lotul 29 vor face poteca la CNSAS, la audieri care sa le confirme sau infirme calitatea de colaboratori ai fostei Securitati. Numarul celor avuti in vedere de CNSAS este insa mult mai mare: 71.
"Despre cei 71, CNSAS detine date, informatii si documente", a confirmat ieri Ladislau Csendes, membru al institutiei. "Vor fi si alte nume importante", l-a completat colegul sau, Mircea Dinescu. Pe lista celor asteptati azi la audieri se afla si Mona Musca (PNL), Cristian Radulescu (PD) si Rodica Stanoiu (PSD).
In lipsa consensului privind modalitatea de votare, Colegiul se va limita la audieri. Votul secret, doar prin "da" sau "nu", asupra caruia se convenea acum o saptamana, a fost intre timp contestat de mai multi membri, intrucat contravine statutului Colegiului.
Lustratia, facuta pe sarite
Chiar daca doi reprezentanti PD - Silvian Ionescu si Aurel Teodorescu - cu functii de conducere in structuri guvernamentale au calitatea de fosti ofiteri ai Securitatii, conducerea democratilor a hotarat ieri sa-i sprijine in continuare, pentru ca nu exista dovezi ca au facut politie politica.
Despre Teodorescu, Emil Boc era ieri convins ca nu e membru PD. Teodorescu l-a contrazis insa pe Boc spunand ca are carnet de democrat din 2004, dupa care si-a dat demisia din partid. In sedinta Aliantei, Tariceanu i-a amenintat pe democrati ca-i va demite el pe cei doi daca PD nu o va face.
In final, PNL si PD au decis impreuna in sedinta Aliantei sa elimine din Legea Ticu notiunea de Securitate ca politie politica, asa incat pe viitor sa fie incriminata orice relatie cu fostul organ comunist de represiune.
PSD reactioneaza tarziu la dosariada
Intors din concediu, seful PSD, Mircea Geoana, vrea sa arate ca e pus pe fapte mari. Intr-o sedinta inform