Caietele de antropologie istorica nr. 1-2 pe 2006, volum editat de Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai", aparut recent, este dedicat unei teme extrem de interesante: "Identitati si sensibilitati alimentare". Mai pe sleau spus: ce si cum s-au hranit oamenii in unele epoci, semn al gradului de cultura si civilizatie atins in etapa respectiva. Este un volum care cuprinde in cele 450 de pagini studiile unor cercetatori romani si italieni, fiecare cu "meniul " din zona sa de interes. Pentru ca, afirma decanul facultatii editoare, prof. univ. dr. Toader Nicoara: "Avem in general o destul de vaga si confuza reprezentare despre oamenii trecutului si ne reprezentam rau sau deloc despre ceea ce mancau, cum mancau, cat mancau, cum isi preparau hrana, cum si cu ce se imbracau, cum si in ce conditii locuiau... (...) Avem multiple ratiuni, asadar, sa pledam pentru o antropologie istorica a alimentatiei, a habitatului si vestimentatiei". Ne vom referi, in continuare, desigur, doar la cateva aspecte inedite si mai spectaculoase, extrase din acest volum captivant... Claudia Tita, de exemplu, in studiul sau "De la diversa cibaria la hrana Raiului. Ospete voivodale si coduri alimentare in Ungarovlahia secolului al 16-lea", evidentiaza existenta a circa 150 de manuscrise si faptul ca in Europa aparuse un nou gen de scriitura: "cartile artei culinare". Primul titlu de acest fel a aparut, in Anglia, de exemplu, in 1325, in Germania intre 1345-1354, iar vestitele biblioteci de gen din Franta inregistrau inca in anul 1300 trei manuscrise de acest fel... Cercetatoarea Brenda Borbala, in studiul "Obiceiuri alimentare pe domeniile aristocratice si evolutia lor in secolul al VII-lea", arata faptul ca dintre cartile de bucate ale epocii, cea mai veche este a bucatariei curtii principelui Transilvaniei din secolul al XVI-lea. Iata acum si un alt amanunt interesant: