Tramvaiele cu cai. "Traivanele" sau "trancavanele", cum le numeau cu entuziasm la inceput bucurestenii... Bunicii "rapidului" 41.
Un tablou pitoresc: caii si tropotele lor care plesnesc ritmic si elegant, precum niste picaturi grele de ploaie, piatra cubica a strazilor de peste 100 de ani. Acum, in 2006, imaginea armasarilor tragand din greu tramvaiele pline cu calatori ar mai incanta oare privirile oamenilor?...
INAINTEA "TRAIVANELOR". Versurile lui Nicu Covaci, "hei, tramvai, cu etaj si tras de cai..." amintesc de vremuri depasite, dar nu uitate. Atat timp cat mai exista un bunic, o bunica, povestile Bucurestiului de alta-data, povestile vremurilor de altadata raman vii si putem oricand sa evadam in lumea lor. "Prin anii â30, pe strazile Capitalei circulau vestitele sarete cu doua roti, ale laptareselor, cu nelipsitele lor bidoane cu lapte si smantana si cu putinele de unt care, in general, livrau marfa la domiciliu", povesteste academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, martor important al acelor timpuri si narator desavarsit. "Multe dintre aceste laptarese aveau un obicei. Subtiau laptele cu apa ca sa-l inmulteasca si din cauza asta existau tot felul de controale cu densimetre pe la toate barierele orasului. Circula zvonul ca unele din ele diluau laptele cu urina, care are o densitate similara."
In afara de aceste sarete ale laptareselor, de birje, mai circulau si alte vehicule cu tractiune cabalina. Erau carutele rromilor, pline cu lemne, cu carbuni, cu fiare vechi. Si astazi, carutele tiganilor mai coloreaza peisajul rutier si sparg sunetul strazilor cu strigate in ecou: "Fiaaare veeechi cumpar, fiaaaare veeechi!!!".
TRACTIUNE ANIMALA. Totusi, o aparitie aparte au constituit-o tramvaiele cu cai. "Imi amintesc de ele. Treceau chiar pe aici, pe Bdul Lascar Catargiu. Insa problema lor, destul de dificila, era atunci cand trebuia sa urce