Taranii stau cu granele in hambare, nemultumiti de pretul de vanzare, morarii sunt in colaps din cauza stocurilor foarte mari de faina, pe care nu reusesc sa le dea, in timp ce brutarii se plang ca e prea putina materie prima in silozuri. Razboiul a inceput.
Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca anul acesta productia de grau este undeva pe la 5,6 milioane de tone, in medie 2.750 kg/ha. Mai mica cu aproape doua milioane de tone decat anul trecut, dar suficienta pentru a acoperi necesarul de consum intern (circa 3,5 milioane tone), necesarul de samanta si cel de furaje, dupa cum a apreciat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Nici nu s-a incheiat secerisul, ca actorii de pe filiera cerealelor au si inceput sa se razboiasca.
DEPOZITARE. Taranii sunt nemultumiti de pretul de vanzare, desi acesta a urcat in perioada recoltatului de la 2.600 - 2.770 lei vechi pe kilogram, pana la 3.200 - 3.500 lei pe kilogram. Pentru ca au investit o gramada de bani in infiintarea si intretinerea culturilor, iar la preturile actuale nu pot sa-si recupereze banii, ei prefera sa tina graul in hambare, doar, doar silozurile si procesatorii or da mai mult. In plus, se tem sa nu fie furati sub pretextul prea multor "corpuri straine" si a unei umiditati prea mari a graului. "In momentul cand se vor hotari sa vanda, peste vreo doua luni, nu vor mai avea ce", a declarat Viorel Marin, presedintele patronatului morarilor si brutarilor, ANAMOB.
DEFICIT. Pana la ora actuala, in marile depozite comerciale au ajuns doar vreo doua milioane de tone de grau. "Pentru noi conteaza ce e in marile depozite comerciale. Noi de acolo ne aprovizionam. Ca or mai fi 1-2 milioane de tone sau 50 milioane de tone la populatie, nu ne intereseaza", a precizat Marin. Mai grav este ca, din cele doua milioane de tone de grane din silozuri, numai o cincime este optima pentru panificatie. Faina o