Peste 1.000 de pensionari braileni nu-si primesc pensiile in intregime datorita faptului ca au acumulat datorii in diverse locuri, pe care nu le-au mai platit. In baza unor sentinte judecatoresti, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila le opreste, lunar, o anumita suma din pensii, pina cind debitele respective sint recuperate. Sumele difera de la un caz la altul, in functie de valoarea debitului, dar pot ajunge chiar si pina la jumatate din cuantumul pensiei.
Cei mai multi dintre ei au ajuns in aceasta situatie in urma contractarii unor credite bancare, binecunoscutele credite "doar cu buletinul", pe care fie ca nu au mai putut sa le plateasca, fie ca le-au contractat pentru alte persoane, in unele cazuri chiar pentru copiii lor, care au "uitat" sa-si achite obligatiile, aruncind intreaga raspundere pe umerii pensionarilor.
Acestora li se adauga si pensionarii care nu si-au platit intretinerea, lumina sau apa si care au fost dati in judecata de furnizori pentru recuperarea debitelor acumulate. Pe linga executorii bancari si cei judecatoresti, si Administratia Financiara isi recupereaza datoriile cu ajutorul CJP Braila.
Recordul: 139 de milioane de lei datorii
"Atita timp cit exista o sentinta judecatoreasca, noi sintem obligati sa o punem in aplicare. In cazul celor care au acumulat datorii bancare, totul pleaca de la conditiile de acordare a acestor credite, care sint foarte elastice. Daca banca respectiva este in dezvoltare, alege niste metode mai flexibile de acordare a creditelor si apoi alearga dupa ei ca sa-si recupereze banii. Sint pensionari care au datorii la mai multe banci, altii care au pensii foarte mici, iar in aceasta situatie debitele se recupereaza intr-un timp destul de lung. Un lucru bun este infiintarea biroului unic de credit, unde sint inregistrate toate creditele pe care le are