Un studiu desfăşurat de Agenţia Naţională Antidrog, urmat apoi de un program de consiliere desfăşurat în penitenciare a avut un impact semnificativ asupra deţinuţilor. Cel puţin, la Braşov, reprezentanţii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog spun că programul de consiliere s-a bucurat de un succes enorm. „Studiul s-a desfăşurat la nivel naţional, pentru că s-a dorit cunoaşterea numărului de consumatori, ce fel de droguri consumă aceştia, dacă se găsesc droguri în penitenciare. În paralel, am desfăşurat un program de consiliere pentru cei care au avut legătură cu substanţele stupefiante. Acest program este un ajutor dacă doresc să mai intre în contact cu ele”, ne-a declarat Adriana Samson (foto medalion), psihologul Centrului Antidrog, care s-a implicat în acest program.
Oficial sunt doar
16 consumatori
Practic, studiul le-a arătat angajaţilor Antidrog ce amploare are acest fenomen şi cât de dornici sunt deţinuţii să intre într-un program de reeducare. Întrucât anumite date sunt confidenţiale, reprezentanţii centrului nu au putut să precizeze decât că majoritatea au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Directorul penitenciarului, Marian Dumitrache, ne-a declarat că numărul consumatorilor declaraţi este destul de mic. Aproximativ 16 persoane au recunoscut în declaraţii acest lucru la intrarea în penitenciar. Sondajul - care va fi dat publicităţii la o dată încă necunoscută – spune însă că numărul lor este mult mai mare.
Priviţi cu
neîncredere
„90% dintre cei care s-au înscris în programul de consiliere au fost închişi pentru trafic de droguri. Restul doar au consumat sau nu au nici o legătură, dar vor să tragă foloase din treaba asta. Oricine, dacă ne cere ajutorul sau se declară consumator, intră în acest program. La început, ne-au privit ciudat, neîncrezători, mai ales când le spuneam că facem