CNSAS a inceput, ieri, audierea politicienilor care au dosar de retea, dosar care de regula se intocmea informatorilor Securitatii. Printre cei prezenti la sediul Colegiului s-au numarat Mona Musca (PNL), Sogor Csaba (UDMR), Cristian Radulescu (PD), Radu Terinte (PC).
Fiecare are propria varianta despre ce inseamna politie politica si colaborare cu Securitatea. Insa toti au dat asigurari ca nu au fost turnatori. Potrivit legii, inainte de preluarea mandatului de parlamentar, fiecare ales este obligat sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea.
Daca CNSAS va dovedi contrariul, cei in cauza se fac vinovati de fals in declaratii si risca pedeapsa cu inchisoarea. Pana acum au fost vehiculate zece nume de actuali deputati si senatori care ar fi fost colaboratori ai Securitatii si care figureaza in dosarele declasificate de SRI in urma unei Hotarari a CSAT din luna iulie.
Noi dovezi in cazul "Dana"
Deputatul Mona Musca a anuntat ca CNSAS a mai gasit doua note semnate cu numele "Dana", dar nu despre studenti straini, ci despre doua persoane din facultatea la care preda in perioada respectiva.
"Uitasem de aceste note. Ma bucur ca au fost gasite. In acele doua note vorbesc foarte frumos despre doua persoane. Ele sunt cea mai buna dovada a bunei mele credinte si a faptului ca nu am facut politie politica", a declarat, la finalul audierilor, Mona Musca. In opinia sa, o colaborare cu Securitatea inseamna ca prin acea colaborare "sa fi facut rau cuiva, sa fi adus atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale ale omului".
Ea a adaugat ca este nevoie de nuante, intrucat nu pot fi judecati la fel cei care, prin colaborarea cu Securitatea, au facut rau vecinilor, si cei care au dat doar note informative, fara a aduce atingere cuiva.
Deputatul a precizat ca este putin probabil sa ma