amănunţit al platformei, pentru a verifica dacă românii deţin armament. Peste 20 de soldaţi de la marina militară i-au sechestrat pe cei 27 de membri ai echipajului, care au fost lăsaţi ore amănunţit al platformei, pentru a verifica dacă românii deţin armament. Peste 20 de soldaţi de la marina militară i-au sechestrat pe cei 27 de membri ai echipajului, care au fost lăsaţi ore bune în soare. Într-un final, li s-a permis să meargă într-o zonă administrativă. Momentul maxim de tensiune a fost atunci când persanii au vrut să sigileze cabina de comandă a platformei. "Ne-au pus în faţă mai multe hârtii pe care voiau să le semnăm. Când le-am spus că nu facem acest lucru decât în prezenţa avocatului, au devenit mai agresivi. Au vrut să închidă cabina de comandă şi astfel să ne taie orice fel de comunicaţii cu cei din ţară", povesteşte şeful de echipaj.
După ce echipa de asalt a asigurat perimetrul, la bordul platformei a sosit un elicopter în care se aflau mai mulţi reprezentanţi ai companiilor Petroiran şi Oriental Oil Kish, firme ce se află în litigiu cu proprietarul de drept al platformei Orizont.
Atacul: o demonstraţie de forţa
Gabriel Comănescu, preşedintele Grupului Servicii Petroliere, compania care deţine platforma, spune că acţiunea iranienilor a fost un abuz. "ştiam că există un ordin de sechestru emis pe data de 16 august, pe care l-am contestat în instanţă. Până la soluţionarea cauzei, noi oricum nu am fi mişcat platforma de acolo. Partea iraniană a vrut să facă o demonstraţie de forţă, probabil şi pentru a ne forţa mâna să le vindem platforma", susţine preşedintele GSP. Starea tensionată de pe Orizont s-a stins abia după ora 16, atunci când românilor li s-a permis să aibă acces la cabina radio. Echipajul a putut să comunice cu avocatul companiei şi să transmită rudelor din ţară că nimeni nu a păţit nimic.
Ambasada ia î