- Economic - nr. 165 / 23 August, 2006 In UE vom manca mai... scump! Folosind surse informationale oficiale si opinii din media nationala, spuneam intr-un articol anterior ca s-ar putea ca, dupa intrarea Romaniei in UE, sa putem consuma un lapte mai ieftin, si parca aveam senzatia, chiar anticipata, ca incepe sa arate frumos viitorul. Eroare, si inca grava, pentru ca, iata, in ultimul sau raport asupra inflatiei, Banca Nationala a Romaniei vine si rastoarna aceasta idilica perspectiva a laptelui cu… miere. Adica, aplicarea prevederilor Politicii Agricole Comune (PAC) este vazuta de specialistii bancii centrale ca un element de incertitudine in atingerea tintei programate de inflatie pentru anul 2007, de 4 la suta, plus/minus un punct procentual. Deci, ca o consecinta a aplicarii PAC, preturile produselor alimentare din Romania s-ar putea majora, dupa aderarea la Uniunea Europeana, cu niveluri peste cele inregistrate in tari precum Polonia, Ungaria si Cehia - estimeaza BNR. Acuma, o anume comparatie cu aceste state nu ne incalzeste deloc, pentru ca, pentru Romania impactul asupra preturilor alimentelor s-ar putea dovedi mai important, din punct de vedere al bugetelor familiale, decat cel inregistrat in tarile amintite. Analistii organismelor de specialitate nu se sfiiesc sa afirme - si bine fac, punandu-ne in garda - ca preturile produselor alimentare din Romania, dupa aderarea la UE - vor cunoaste o crestere semnificativa, diferentiata pe grupe de produse alimentare. Astfel, produsele de baza, cele de panificatie si lactatele se vor scumpi cu 10 - 20 la suta, iar cele din carne vor cunoaste o dinamica cu pana la 30 - 50 la suta. Preturile vor creste direct proportional cu cantitatea de energie electrica si gaze folosita in procesul de producere; dar scumpirile vor fi generate nu doar de aceste doua elemente - gaz si electricitate _ ci si de intrarea in vigoare a nor