Festivalul de Film de la Sarajevo, care s-a desfasurat in perioada 18-26 august, a fost inca o rampa de lansare in plan international pentru regizorii romani Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Catatin Mitulescu. Ei au atras atentia presei internationale prin subiectul comun pe care
l-au prezentat in filmele lor. Cei trei tineri regizori s-au prezentat cu trei filme despre Revolutie. "Sangeroasa revolutie romana din 1989 «alimenteaza» filmele noi", titreaza Reuters.
Fie ca sunt direct implicati in revolutie, fie ca nu au nici o legatura cu ea, viata personajelor este direct afectata de evenimentele petrecute cu 17 ani in urma. "Fiecare artist roman are propria versiune referitoare la Revolutia din '89" a motivat Corneliu Porumboiu alegerea sa, pentru Reuters.
Lungmetrajul sau de debut, "A fost sau n-a fost?" (premiat la Cannes cu Camera d´Or si la TIFF) sau "12:08 East of Bucharest", asa cum a fost prezentat, in cadrul festivalului, a fost proiectat chiar in seara de deschidere a celei de-a 12-a editii a festivalului, in afara competitiei.
"Daca stiam ca vor veni 3.000 de oameni sa-mi vada filmul, as fi avut in mod sigur mult prea multe emotii pentru a mai fi prezent in sala" a marturisit regizorul in fata publicului sau de la Sarajevo. Tinand cont de scopul organizatorilor de a promova tinerii regizori, in competitie (sectiunea principala) au intrat doar filmele in premiera regionala. Astfel "Hartia va fi albastra", cel de-al doilea lungmetraj realizat de regizorul Radu Muntean a concurat cu sapte filme in competitia de anul acesta.
Vizionarea filmului lui Catalin Mitulescu,"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (premiat la Cannes) a fost de asemenea un subiect care a dat nastere la comentarii in cadrul manifestarii de la Sarajevo, atat invitatii cat si juriul fiind foarte curiosi asupra felului in care au reusit trei filme sa spuna poves