Centrul de Sanatate Mociu deserveste 35 de sate din judetul Cluj, dar nu are un ecograf. Directorul institutiei face eforturi disperate sa gaseasca fondurile necesare pentru aparatura medicala de care este nevoie. Banii veniti de la Consiliul Judetean sunt putini si abia ajung pentru reparatii curente.
O alta problema este aceea ca taranii din zona sunt obligati sa faca un drum pana la Cluj pentru a le fi avizata hartia care dovedeste ca au asigurarea platita la zi. Cei fara asigurare pot fi tratati doar in regim de urgenta, adica pot sta in Centru trei zile. Despre toate acestea am discutat cu Adriana Mustea, directorul Centrului de Sanatate Mociu.
Reporter& Ati avut multe urgente azi?
Adrian Mustea& Azi am avut o zi foarte grea pentru ca s-au adunat urgentele de sambata si duminica si e mai greu. Eu sunt singurul medic din centru si mai am patru asistente cu care lucrez. E foarte greu, cand avem 35 de pacienti. Pe vremuri Centrul avea 110 paturi si deservea o zona mai mare.
Dupa revolutie lucrurile s-au schimbat si acum deservim 35 de sate, adica in jur de 20 de mii de persoane care apartin de sapte-opt comune.
Rep.: Ati colaborat cu fundatii din strainatate?
A.M.: Da, au existat colaborari de-a lungul timpului cu o fundatie din Olanda. Ei ne-au adus asternuturi, sonde, pungi pentru colostoma si carucioare pentru transportul bolnavilor. Ne-au ajutat foarte mult. Chiar si acum lucram cu aceste carucioare aduse de ei acum cativa ani.
Rep.: De la Consiliul Local ati primit ceva bani?
A.M.: Trebuie sa primim acum 250 de milioane pentru renovarea centrului si pentru a schimba pompa de apa. Banii au fost trimisi, dar nu au intrat inca in contabilitatea primara a primariei. Vom face renovare