Deficitul extern a fost in iunie de 834 de milioane de euro, in crestere cu doar 5% fata de iunie 2005, cel mai redus ritm de crestere din ultimul an, datorita cresterii cu 50% a remiterilor.
Per total, deficitul de cont curent a atins 4,17 miliarde de euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 40% fata de primul semestru din 2005, dar in incetinire considerabila fata de lunile trecute. Dupa primul trimestru, deficitul extern urcase cu 60% fata de anul trecut, iar ritmul consemnat la jumatatea anului reprezinta o pierdere de viteza de circa 33%.
"Cresterea deficitului contului curent din cauza comertului este in corelatie cu cresterile din investitii, constructii si industrie. Evolutia din primele sase luni nu pune probleme deosebite pentru incadrarea in estimarea anuala", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Pentru intreg anul, estimarile oficiale arata un deficit extern de 7,95 mld. euro, fata de 6,89 mld. euro anul trecut.
In cel mai rau caz, spune seful Prognozei, tinta va fi depasita cu 200-300 de milioane de euro, dar deficitul se va incadra in maxim 9% din PIB, comparativ cu 8,7% din PIB anul trecut.
Motorul cresterii dezechilibrului extern ramane deficitul comercial (export-import), care a fost de 4,29 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere cu 31% fata de anul trecut. De asemenea, deficitul de cont curent a fost alimentat de minusul de venituri (iesiri de capital, profituri repatriate, dividende distribuite peste hotare etc.), care a fost de 1,43 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere cu 11% fata de anul trecut.
In balanta comertului cu servicii, Romania inregistreaza in primele sase luni un excedent de 94 de milioane de euro, fata de minusul de 197 de milioane de euro de la jumatatea lui 2005. Surplusul se datoreaza in principal serviciilor de telecomunicatii si celor