Desi le sint interzise cu desavirsire, desi primesc pedepse aspre atunci cind sint prinsi, detinutii continua sa poarte telefoane mobile, chiar sub acoperisul Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Braila. Simbata trecuta, personalul de paza a gasit in camerele a trei detinuti telefoane mobile. Doi dintre puscariasi aveau mobilele chiar in buzunarele pantalonilor. Un alt telefon mobil a fost gasit sub salteaua unui pat si nici unul dintre infractori nu si-a asumat raspunderea. Marti insa, la o perchezitie fulger a echipei operative din cadrul inchisorii, in geanta unuia dintre detinuti a mai fost gasit un telefon mobil.
Folosirea telefoanelor mobile in inchisoare devine deja o practica, in contextul in care, cu doua saptamini inainte de ziua de simbata, cadrele penitenciarului au confiscat 10 mobile, iar de la inceputul anului chiar citeva sute. Grav este ca, in vreme ce inchisoarea nu are mijloace performante sa depisteze telefoanele, detinutii isi rezolva prin mobil afacerile judiciare sau, chiar, "aranjeaza" ancheta in care sint implicati.
Mobil in piinea de acasa
Cele mai multe telefoane mobile sint gasite prin sectorul de vizite, in pachetele pe care detinutii le primesc de la familii. Mobilele sint ascunse, in cel mai fericit caz, printre haine. Cum corespondenta este inviolabila, detinutii isi invata familia cum sa le trimita bucata cu bucata telefonul mobil. Asa se face ca familiile sau prietenii care aduc telefoanele stiu foarte bine sa fenteze cadrele, dar si sa ascunda cartela telefonica in piine, in conserve, in cozonac, in batonul de salam. Ba chiar, ingrijorat ca de la inceputul anului, in penitenciar s-au gasit citeva sute de telefoane mobile, directorul inchisorii, magistrat Gheorghe Cucu s-a exprimat public cum ca detinutii au "antene" in fabrici de piine, conserve sau de preparare a carn