La nivelul judetului Timis exista, conform datelor statistice ale Prefecturii, 615 unitati de invatamant autorizate, dintr-un numar total de 715, ceea ce inseamna o crestere, fata de anul trecut, cu aproape o suta de unitati.
Majoritatea institutiilor care nu au primit inca acceptul de a functiona provin din comunele mai sarace, unde sunt inca probleme cu alimentarea cu apa sau cu instalatiile sanitare.
Adjunctul ISJ, Hallasz Ferenc, a spus ca toate unitatile vor fi pregatite pentru noul an scolar si ca acolo unde sunt inca situatii de neautorizare procesul de invatamant se va desfasura pe raspunderea directorilor.
De la bugetul de stat au venit in aceasta perioada aproape zece milioane RON cu care s-au finalizat, pe de-o parte, lucrari deja incepute la unele scoli si au fost demarate alte noi investitii.
Probleme vor aparea in momentul in care va incepe anul scolar, pentru ca multe dintre aceste lucrari presupun un timp de lucru mai mare. "Elevii din scolile unde se lucreaza vor fi mutati dupa 15 septembrie in caminele culturale sau dispensare, pentru a nu ramane in urma cu materia", a declarat subprefectul Zoltan Marossy.
In schimb, scolile care nu au primit bani de la stat raman la mana autoritatilor locale. "Fiecare primarie din judet va aloca bani pentru scoli in functie de bugetul pe care il va avea la dispozitie si de banii care vor veni de la Consiliul Judetean prin alocari bugetare", a adaugat Hallasz.
Daca in majoritatea localitatilor timisene scolile sunt in santier, in orasul Faget liceenii au toate sansele sa invete intr-o institutie nerenovata. Si asta, deoarece firma angajata pentru lucrari nu este agreata de catre Prefectura, care nu a deschis finantarea. In aceste conditii, renovarile stagneaza, iar banii alocati l