EVENIMENT > INFRACTIONALITATE Conform unor date oferite de Politia Romana, din totalul infractiunilor de talharie in 20% din cazuri sunt furate telefoanele mobile. Numai in Bucuresti, in cursul anului 2005 au fost inregistrate ca furate 5.435 de telefoane. La care se adauga o cifra "nestiuta" a celularelor uitate in diverse locuri si nerecuperate. Toate aceste telefoane intra in circulatie foarte repede, cu alti proprietari. La fel se intampla si cu telefoanele furate prin alte tari, multe din aceste terminale ajungand si in Romania. Decodarea se face relativ simplu (gasiti asemenea oferte si pe internet), contra unei sume modice. Exista insa o metoda eficienta de blocare a telefonului mobil, a carei aplicare intarzie sa se faca si la noi in tara: blocarea codului IMEI.
Numar unic
Codul IMEI (International Mobile Equipment Identification) reprezinta un numar de identificare format din 15 cifre, pe care producatorul il completeaza in momentul fabricarii produsului . Pentru a afla acel cod al telefonului pe care il detineti, este suficient sa tastati *#06#, dar il puteti gasi si in interiorul telefonului, imprimat undeva sub acumulator.
Codul IMEI este unic, fiind transmis retelei de telefonie la initierea fiecarui apel.
Baza de date
La Dublin (Irlanda) s-a infiintat cu cativa ani in urma The Central Equipment Identify Register (CEIR), o uriasa baza de date in care sunt introduse codurile IMEI ale terminalelor care actioneaza in reteaua GSM. Aceasta este "lista alba". Exista si "lista neagra", care cuprinde codurile IMEI ale celularelor raportate ca furate sau pierdute. Rand pe rand, operatori de pe tot globul au inceput sa colaboreze cu CEIR si sa blocheze terminalele furate, pe baza codului IMEI. Din Marea Britanie si pana in Pakistan si din Franta in Australia, celularele furate sunt blocate pe baza codului IMEI. Avand in vedere ca sunt