Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, impreuna cu reprezentanti ai mai multor organizatii profesionale din agricultura, a lansat, zilele acestea, un apel referitor la initierea unor negocieri cu Uniunea Europeana privind continuarea cultivarii plantelor modificate genetic (PMG) in Romania. Apelul, insotit si de o prima schita a documentului oficial, numit "Program de negociere privind necesitatea si conditiile de cultivare in Romania a plantelor modificate genetic", a ajuns, saptamina aceasta, la mai multi fermieri, specialisti agricoli, oameni de stiinta, profesori universitari, politicieni, conducatori de comunitati rurale etc. Din colectivul de specialisti care a lucrat la realizarea schitei de program a facut parte si braileanul Marcel Cucu, vicepresedinte LAPAR, membru al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
"Noi am realizat o prima forma, dar pentru conceperea formei finale vrem sa cerem sprijinul elitei lumii stiintifice romanesti, firmelor producatoare si distribuitoare de input-uri, cultivatorilor. Oricine poate sa ne ajute e binevenit. Pentru argumentarea tehnica si stiintifica, dar si pentru atragerea altor specialisti, ne bazam in primul rind pe sprijinul prof. dr. Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, in prezent deputat PD", a precizat Marcel Cucu.
In forma finala, documentul va contine un scurt istoric al cercetarii de la aparitia plantelor modificate genetic si pina in prezent; impactul asupra mediului si a sanatatii umane si animale, constatat si probat; istoricul si impactul cultivarii plantelor modificate genetic in Romania; impactul sistarii programului de cultivare a plantelor modificate genetic asupra economiei romanesti, dar si europene.
Obiectivele Programului
Prin acest program, producatorii agricoli si-au propus sa constientizeze or