Desi, inclusiv la nivelul Primariei, au existat idei, masuri concrete nu s-au luat, asa ca - dupa lucrarile facute pe malurile raului - doar o treime din Somes ar mai putea fi valorificata din punct de vedere peisagistic. Despre toate acestea vorbeste arhitectul Vasile Mitrea, intr-un interviu acordat ZIUA de Cluj.
ZIUA de Cluj: Ce inseamna lucrarile in derulare pentru amenajarea malurilor?
Vasile Mitrea: Se doreste consolidarea lor, asa cum se face si la Oradea, si in alte municipii. Normal ar fi fost, fiind o investitie de interes public, ca intentiile sa fie cunoscute si cetatenilor acestei urbe.
ZIUA de Cluj: Lucrarile sunt cele de care are nevoie Somesul?
V.M.: Cei care le executa fac ce stiu ei, ca hidrotehnisti. Dar trebuie adaugate si cele de amenajare peisagera. Aici ar trebui sa intervina Primaria. Ideal este sa se imbine utilul, adica intretinerea zidurilor, cu placutul - amenajare de promenade, cascade, aglomerari de apa. Pe o anumita portiune nu se mai poate face amenajare peisagera fiindca este prea tarziu, s-a construit.
ZIUA de Cluj: Ce-a mai ramas?
V.M.: Se poate salva zona de la Podul Napoca pana la Strandul Nou si de acolo mai departe. De la Podul Garibaldi spre Vest s-ar intra cu lucrarile in zona care se poate salva. Mai exista o parte a raului in zona industriala, unde sunt tronsoane neconstruite, adica portiuni care pot fi salvate.
Orasul se va extinde spre Est si Vest, tot de-a lungul Somesului, comuna Gilau va deveni, probabil, cartier al Clujului, asa ca amenajarea ar putea fi dusa pana acolo. Somesul merita o gandire complexa pentru a nu fi doar o apa canalizata (cum este acum pe 2/3 din cursul sau), ci o zona de interes, chiar o tentatie pentru clujeni.
Concu