Studiile efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului Cluj releva faptul ca judetul are unele probleme in ceea ce priveste poluarea aerului, a apelor sau a solurilor. Unele dintre societatile existente pe teritoriul orasului Cluj-Napoca incalca legislatia de mediu impusa de normele UE.
In zona superioara a Somesului, in jurul orasului Cluj-Napoca, se gasesc numeroase obiective industriale ce dau motive serioase de ingrijorare privind mediul inconjurator. Pentru prima jumatate a acestui an, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj a publicat un raport conform caruia exista unele probleme cu privire la poluarea atmosferica.
In perioada monitorizata, ianuarie - mai 2006, concentratiile de pulberi in suspensie si de metale grele din pulberi in suspensie din Cluj au depasit valorile admise, in proportie de 4,76%, respectiv 38.10%. Poluarea aerului cu particule in suspensie favorizeaza dezvoltarea unor afectiuni la nivelul sistemului respirator si cardiovascular, a astmului bronsic si chiar cresterea mortalitatii.
Poluarea aerului cu plumb poate avea efecte toxice asupra sanatatii oamenilor si poate afecta mecanismul gastrointestinal, articulatiile si sistemul nervos, precum si organele vitale, ca de exemplu rinichii sau organele de reproducere. O serie de cercetari stiintifice recente au demonstrat ca plumbul are un efect negativ asupra dezvoltarii creierului la copii si deci a dezvoltarii intelectuale.
Poluarea atmosferei cu plumb se datoreaza in special gazelor de esapament. Autovehiculele elimina aproximativ 63% din cantitatea totala de plumb emisa la nivelul judetului Cluj. Tot din aceasta cauza a fost depasit si nivelul mediu de zgomot in judet.
Cea mai ‘‘galagioasa’‘ zona este sensul giratoriu din centrul municipiului Campia-Turzii, unde s-a inreg