In Cluj-Napoca exista mai multe solutii de asigurare a consumului de energie termica pentru incalzire si prepararea apei calde de consum. Dintre acestea, cea mai mare pondere o are sistemul de alimentare centralizat cu energie termica (SACET), operat de Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca.
Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a inclus in planul strategiei de dezvoltare modernizarea echipamentelor din centralele termice de zona. Aceasta presupune modificarea regimului de functionare si automatizarea instalatiilor precum si modernizarea instalatiilor de transport a energiei termice.
De asemenea, programul de modernizare derulat de RAT Cluj-Napoca a inclus automatizarea completa a 82 de centrale si puncte termice din totalul de 107 centrale existente la nivelul orasului. Trebuie mentionat ca o centrala termica deserveste intre 8 si 12 blocuri.
Automatizarea completa presupune reducerea semnificativa a costurilor de productie, deoarece nu mai este necesara angajarea de personal care sa supravegheze modul de functionare al centralei termice. Automatizare inseamna functionare pe baza unui calculator.
Acesta trasmite informatiile catre dispeceratul Regiei prin teletransmisie, iar in momentul in care computerul din centrala termica semnaleaza nereguli in functionare, acestea pot fi remediate automat prin intermediul serverului. Beneficiile automatizarii include si mentinerea unei temperaturi constante a apei calde si reglarea consumului de energie al pompelor care produc energie.
Prin programele de modernizare realizate de RAT Cluj-Napoca s-au redus si costurile consumatorilor prin montarea de contoare pentru apa calda la toate blocurile. Contorizarea individuala a aparut ca o necesitate de a masura consumurile individuale diferentiate pe fiecar