şi sunt foarte grave. Taţii, de obicei, nu-şi dau seama că este vorba de o depresie post-partum, pentru că nu este surprinzător pentru o proaspătă mamă să fie obosită, să aibă tulburări şi sunt foarte grave. Taţii, de obicei, nu-şi dau seama că este vorba de o depresie post-partum, pentru că nu este surprinzător pentru o proaspătă mamă să fie obosită, să aibă tulburări de somn şi să nu fie interesată de o relaţie romantică cu partenerul. Totuşi, acestea pot fi chiar simptomele acestei depresii post-partum. Depresia postnatală necesită tratament medical şi, cu cât este mai repede tratată această tulburare, cu atât este mai bine pentru mamă, copil şi restul familiei.
Simptomele depresiei postnatale
Stare de spirit proastă, dificultăţi în a îngriji copilul şi propria persoană, lipsă de interes manifestată faţă de copil şi propria persoană, plâns, dificultăţi de concentrare, iritabilitate, tulburări de somn şi de alimentaţie, atacuri de panică şi nelinişte, stări de melancolie, apariţia sentimentului de vină şi de insuficienţă.
Depăşirea problemei
Cel mai important pas în depăşirea depresiei postnatale este recunoaşterea simptomelor şi a faptului că aceasta poate afecta mama şi tatăl copilului. Al doilea ar fi ca mama să ceară ajutor profesional, fără a se simţi jenată sau vinovată. Este vital ca persoana care suferă de depresie postnatală să fie sprijinită, şi nu învinuită. Nu este vina persoanei respective că este deprimată.
Trucuri pentru proaspetele mame
* Împărţiţi responsabilitatea îngrijirii copilului cu partenerul sau cu alţi membri ai familiei, pentru a avea parte de pauze pentru relaxare.
* Petreceţi cel puţin cinci minute în afara casei.
* Faceţi exerciţii fizice uşoare.
* Dacă familia sau prietenii se oferă să vă ajute, nu-i refuzaţi.
* Fiţi atente la eventuala apariţie