Proiectul de la Rosia Montana ar fi imposibil de aprobat in tarile occidentale intrucat studiul de evaluare a impactului asupra mediului este incomplet si bazat "pe stiinta-surogat", iar daca acesta s-ar realiza, contribuabilii romani si europeni ar avea de suportat costuri enorme - sunt declaratiile unui profesor de origine americana, doctor in hidrogeologie. Robert E.
Morgan a prezentat, ieri, un studiu propriu, independent, privind impactul proiectului minier din Muntii Apuseni asupra mediului, pe care, de altfel, l-a si inaintat Ministerului Mediului.
"Principala problema a studiului de impact asupra mediului, realizat de compania miniera care doreste sa investeasca in exploatarea miniera din Rosia este lipsa de credibilitate. Ganditi-va, este un studiu facut de oameni platiti si indrumati de catre companie, iar daca acestia nu ar tine partea investitorului nu ar mai primi vreun alt contract de acest gen", a sustinut Morgan.
Acesta s-a lansat, insa, si in comentarii legate de partea tehnica a studiului depus de compania romano-canadiana "Rosia Montana Gold Corporation" (al carei actionar majoritar este "Gabriel Resources" Ð n.r.) care, in opinia sa, este bazat pe ceea ce el a numit "junk science" (stiinta-surogat).
"Nu ni se prezinta nici un fel de date despre continutul de cianuri sau de alte substante nocive din soluri sau ape, desi acestea au fost colectate. Ni se spune doar ca situatia este grava, dar nu ni se dau date. Acest lucru face imposibila o comparatie intre ce a fost la momentul initial, inainte de eventuala incepere a exploatarii, si ce va fi la final ", a mai spus Morgan.
El a realizat un studiu din fonduri britanice, la cererea organizatiei "Alburnus Maior", adversara a proiectului.
"Gabriel" contesta studiul in