Doar cei mai buni elevi vor obtine bonuri valorice de la stat pentru a-si plati cursurile.
Incepand cu 2007 sau, cel tarziu, 2008, universitatile de stat nu vor mai scoate la concurs locuri fara taxa. La terminarea liceului, tinerii ce vor dori sa invete pe banii statului vor intra intr-o competitie de obtinere a unui bon valoric, un fel de „cec la purtator”, cu ajutorul caruia cei mai buni se vor inscrie acolo unde programul de studii le va parea atragator. Schimbarile vin odata cu noua Lege a invatamatului ce va fi inaintata parlamentului in toamna.
De asemenea, numarul studentilor ce vor invata pe bani de la buget va scadea in viitorul apropiat. Daca anul acesta au avut acest privilegiu 62.000 de tineri, in trei-patru ani vor primi vouchere (bonuri) de la stat mult mai putini.
Criza de intelectuali a trecut
Dumitru Miron, secretar de stat in invatamantul universitar, spune ca numarul mare de locuri finantate se explica acum prin deficitul de licentiati.
„In perioada 1981- 1989 erau 30.000 de locuri in universitati, ceea ce a facut ca numarul de persoane cu studii superioare sa fie cu mult mai scazut decat media europeana.
Inca trei, patru ani va trebui sa sustinem acest mecanism de recuperare”, precizeaza Miron. Dupa aceasta perioada, tinerii care intentioneaza sa aiba studii superioare si nu prind vouchere de la stat vor trebui sa atenteze la bugetul familiei, sa munceasca sau sa obtina sponsorizari de la fundatii, asociatii profesionale si firme.
Studentul-client
„Tinerii nu isi mai aleg acum facultatea in functie de domeniile care ii intereseaza, ci de numarul de locuri bugetate pe care le ofera institutia. Sistemul bonurilor valorice permite ca ei sa faca alegerea in functie de aspiratii si vocatie.
Iar universitatile vor intra in competitia de atragere a studentilor”, schiteaza avantajele sistemului Dumitru Miron.