Nepalul, o tara cu 27 de milioane de suflete, incearca sa-si revina du-pa sangeroasa lovitura de stat care a dus la inlaturarea regelui, acum cateva luni. In tinutul de la marginea Himalayei, politica este un razboi al saracilor care nu au nimic de pierdut. E anul 2063 dupa calendarul local. Claxoanele motoretelor Hero Honda si al masinilor Mahindra se topesc in marea de oameni asudati ce isi croieste drum printre scrasnetele de frana. Ploaia abia a incetat si vanzatorii ambulanti asaza din nou fructele pe trotuare. Culorile stridente ale fructelor exotice si cele ale oamenilor tipator imbracati se amesteca si domina colbul iscat de traficul infernal. Oameni micuti zambesc cu gura pana la urechi la vederea strainului care ii priveste atat de atent. Bine ati venit in Kathmandu!
Este sezonul musonului. Ploaia cade la intervale regulate si mentine o umezeala neobisnuita pentru vizitatorul din zone temperate.
Nepalul, o tara cu 27 de milioane de suflete, incearca in aceste zile sa intre in normalitate, dupa sangeroasele evenimente ce au dus la inlaturarea regelui in urma cu doar cateva luni. Pe strazile Kathmandu-ului baricadele din saci de nisip si sarma ghimpata sunt inca prezente.
In tinutul de la marginea Himalayei, politica este un sangeros razboi ce se desfasoara de decenii intre monarhisti, maoisti, comunisti si aliante de partide. E, dupa cum spunea un localnic, un razboi al saracilor care nu au nimic de pierdut. E un razboi al copiilor, care nu au acces la educatie si iau calea armelor si a junglei. E un razboi in care un rol central il joaca trecutul reprezentat de regele Gyanendra, un sangeros monarh, care si-a consolidat pozitia in 2001, dupa ce intreaga familie regala a fost macelarita in conditii misterioase. Lumea pe strazi il banuieste chiar pe Gyanendra de aceasta ingrozitoare fapta. De altfel, istoria Nepalului arata ca luptele pe