Instalatorul polonez prefera sa munceasca in Marea Britanie unde castiga de pana la cinci ori mai mult Plecarea celebrilor instalatori polonezi si a constructorilor calificati in tarile Uniunii Europene, dintre care foarte multi in Marea Britanie, dupa aderararea tarii la UE la 1 mai 2004, genereaza crize pe piata muncii locala si temeri in tara unde acestia si-au gasit locuri de munca mult mai bine platite.
Astfel, daca Marea Britanie sustine ca deja sunt foarte multi imigranti si nu mai pot face fata unui nou val, Polonia se confrunta cu o lipsa acuta de muncitori calificati in diverse domenii, aflandu-se in imposibilitatea de a ocupa posturile disponibile.
Conform cifrelor date publicitatii de catre autoritatile britanice, incepand cu anul 2004, peste 427.000 de imigranti au obtinut permise de munca in Marea Britanie, dintre acestia peste 60% fiind polonezi.
Dezbaterea, care a inceput in Marea Britanie in urma cu cateva saptamani si care
s-a transformat, conform analistilor si comentatorilor, intr-o "isterie" in jurul imigrantilor din Europa de Est a avut ca punct de plecare tocmai numarul mare de polonezi care au ales sa isi incerce norocul pe piata muncii britanica, care, la acel moment, dupa aderarea tarii la UE in 2004, ii astepta cu bratele deschise. Impactul acestui numar foarte mare de imigranti a fost gresit estimat de britanici care asteptau doar in jur de 10-13.000 de imigranti din toate cele 10 state din Europa Centrala si de Est, care au aderat in 2004.
Astfel, motivand ca Marea Britanie a fost invadata de imigranti si ca este nevoie de o pauza pentru a absorbi forta de munca straina, vocile care cer impunerea de restrictii accesului romanilor si bulgarilor au devenit din ce in ce mai vehemente. Studiile efectuate de britanici nu arata ca sistemul de servicii publice ar fi fost afectat major in urma venirii a peste 4