Finantarea cu fonduri ISPA pentru statia de epurare Constanta Nord a fost suspendata temporar, pana la lamurirea situatiei, ne-au declarat, ieri surse judiciare, precizand ca nu e vorba despre sistarea tuturor finantarilor ISPA, ci numai a acestui proiect.
Verificarile privind posibila fraudare a unui proiect ISPA derulat la Constanta au fost demarate de catre Oficiul European de Combatere a Fraudei, impreuna cu DLAF, dar principalul anchetator a fost OLAF.
In urma analizei contractului, acesta a intocmit un raport pe care l-a transmis Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene (D.G. Regio) care a dispus suspendarea platilor pana la lamurirea lucrurilor.
Numai aceasta finantare a fost suspendata temporar, nu si celelalte proiecte derulate la Constanta.
Finantare totala a proiectului - 72 milioane euro
ISPA (Instrument Structural de Pre-Aderare) este un program intrat in vigoare incepand cu anul 2000, al carui obiectiv il constituie dezvoltarea infrastructurii de transporturi si protectia mediului in tarile candidate la aderare. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Mediului beneficiarul proiectului de reabilitare a retelei de canalizare si a facilitatilor de epurare a apelor uzate in Constanta este Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta. Valoarea totala a acestuia se ridica la 96.556.652 euro, din care 72.417.490 euro o reprezinta finantarea ISPA, 20 milioane euro fiind contributia Regiei de apa, obtinuta printr-un credit rambursabil de la BERD si 4.139.162 euro de la bugetul local. Componentele proiectului sunt "Asistenta tehnica pentru management si supervizare; Statii de pompare, reabilitare canalizare si descarcari in zona Constanta Sud; Statie de epurare Constanta Nord; Reabilitare statie de epurare Eforie Sud si Descarcari in mare pentru statiile de epurare Constanta Su